Stypa. Kiedy warto zorganizować obiad po pogrzebie?
Stypa, czyli spotkanie w gronie bliskich i rodziny zmarłej osoby wyprawiana jest po pogrzebie. Najczęściej przyjmuje formę obiadu, podczas którego wspomina się zmarłego oraz pociesza żałobników. Podpowiadamy, jak zorganizować to wydarzenie i czym warto się kierować przy jego planowaniu.
Czym jest stypa?
W tradycji słowiańskiej stypa jest spotkaniem, na które udają się uczestnicy pogrzebu po jego zakończeniu. Jej nazwa pochodzi od łacińskiego słowa „stypis” oznaczającego jałmużnę. Alternatywnie stypa bywa nazywana konsolacją, co oznacza pocieszenie.
W trakcie poczęstunku żałobnicy wspominają osobę zmarłą oraz pocieszają się po jej stracie. W uroczystości biorą udział głównie członkowie rodziny, jednak osoby niespokrewnione ze zmarłym, które były mu bliskie za życia, a są obecne na pogrzebie, również są zapraszane. Choć powszechnie na stypie podaje się obiad złożony z dań ciepłych, można ograniczyć się tylko do herbaty, kawy oraz ciasta.
Organizacja konsolacji
Decyzja o zorganizowaniu stypy spoczywa na najbliższej rodzinie osoby zmarłej, czyli współmałżonku, rodzicach, rodzeństwie lub dzieciach. To oni wybierają miejsce uroczystości i decydują o szczegółach. W Polsce stypa najczęściej odbywa się w domu rodzinnym lub w restauracji. To drugie rozwiązanie ułatwia wiele spraw związanych z organizacją takich jak przygotowanie miejsca oraz jedzenia i pomieszczenie dużej ilości ludzi.
W tak trudnym dniu nie można oczekiwać od pogrążonej w żałobie rodziny, że będą w stanie ugotować obiad dla wielu osób. Wybór miejsca jest szczególnie ważny przy pogrzebach odbywających się zimą-nie można wybrać zbyt oddalonego od cmentarza miejsca.
Alternatywa dla restauracji – catering
Jak mówi manager z Restauracji Krys – Stan z Olsztyna: Utrata bliskiej osoby jest druzgocąca i zdecydowanie nie sprzyja organizowaniu spotkań, dlatego klienci mogą pozostawić wszystko organizatorom z restauracji. Jeśli zdecydują się na spotkanie w lokalu będzie on odpowiednio przygotowany. W przypadku cateringu dowieziona zostanie potrzebna ilość porcji na miejsce o określonej godzinie.
Dla osób, którym zależy na zorganizowaniu uroczystości żałobnej w domu, zamiast w restauracji istnieje możliwość zamówieniacateringu. Jedzenie zostaje wtedy przygotowane dla określonej liczby osób i dostarczone bezpośrednio do domu na wybraną przez rodzinę godzinę. Menu uzgadniane jest odpowiednio wcześniej, a ilość dań, potrzeby mięsne i wegetariańskie oraz dania z uwzględnieniem ewentualnych alergenów i dopilnowanie go pozostaje po stronie restauracji.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana